국립 부경대학교

검색

커뮤니티

 

부경투데이

  • 국립 부경대학교의 다양한 모습과 소식을 접하시면 부경대학교가 한번 더 가까워집니다.
작성자,작성일,첨부파일,조회수로 작성된 표
해수부 공모전에서 수상한 부경대생 아이디어는?(What idea did the PKNU student win in the MOF contest?)
작성자 대외협력과 작성일 2022-08-23
조회수 594
작성자,작성일,첨부파일,조회수로 작성된 표
해수부 공모전에서 수상한 부경대생 아이디어는?(What idea did the PKNU student win in the MOF contest?)
대외협력과 2022-08-23 594

부경대생, 해수부 해양수산 아이디어 공모전 우수상

- 임명수 학생 수산 가공부산물 활용 플랫폼 아이디어로

 

국립부경대학교(총장 장영수) 자원환경경제학전공 임명수 학생(4학년)이 해양수산부 주관 제9회 해양수산 정보서비스·비즈니스 아이디어 공모전에서 우수상(한국어촌어항공단 이사장상)을 받았다. 상금은 100만 원.

 

임명수 학생은 빅데이터에 기반한 창의적인 아이디어를 발굴해 행정서비스를 혁신하고 새로운 비즈니스 기회를 창출하기 위해 열린 이번 공모전에서 수산 가공부산물(By-product) 종합플랫폼 구축아이디어로 수상했다.

 

이 아이디어는 수산 가공부산물에 대한 데이터베이스화를 통해 수산 가공부산물의 부가가치를 확장하고, 자원 선순환 효과를 얻을 수 있는 아이디어라는 평가를 받았다.

 

임명수 학생은 이 아이디어에서 수산물 가공 공정에서 발생하는 뼈, 지느러미, 내장, 껍질 등 연간 131만 톤이 발생하는 것으로 추정되는 부산물에 대한 데이터를 취합, 관리하는 신규 플랫폼 물마루를 제시해 관심을 모았다.

 

그는 이 플랫폼을 이용하면 민간업자가 신고한 수산 가공부산물 배출량 정보를 활용해 부산물을 바이오 소재화함으로써 고부가가치 상품을 생산하거나 바이오 기업의 산업원료 확보 및 수입원료 대체를 유도함으로써 자원 선순환 효과 및 어가소득 증가 등의 효과를 얻을 것으로 내다봤다.

 

한편 해양수산부는 1차 서류심사와 2차 발표심사를 통해 이번 공모전 수상자를 가렸으며, 올해 수상작으로 선정된 아이디어는 관련 정책에 반영하고 사업화할 수 있도록 지원할 계획이다. <부경투데이>


 

PKNU student won the excellence award at the idea contest hosted by Ministry of oceans and fisheries

- student Yim Myeong-Soo awarded with an idea for a platform using by-products of fishery processing.

 

Yim Myeong-Soo, a student (4th grader) majoring in finance economics at Pukyong National University (Jang Young-Soo) received the excellence award (chairman's award of the Korea fisheries infrastructure public agency) at the 9th information service and business idea contest hosted by the Ministry of oceans and fisheries. The prize money was a million won.


In this contest held to discover creative ideas based on big data to innovate administrative services and create new business opportunities, student Yim Myeong-Soo won the prize for the idea of 'building a comprehensive platform for seafood by-products'.


His idea was evaluated as a good idea to expand the added value of aquatic processing by-products and obtain a virtuous cycle of resources through the database of seafood processing by-products.

 

From this idea, student Yim Myeong-Soo drew attention by presenting 'Mulmaru', a new platform that collects and manages data on by-products that are estimated to generate 1.31 million tons a year, such as fish bones, fins, intestines, and shells, generated in the seafood processing process.

 

By using this platform, information on emissions of fishery processing by-products reported by private companies can be utilized. Through this, he expects that by converting by-products into biomaterials, it will produce high value-added products or induce bio companies to secure industrial raw materials and substitute imported raw materials, and at the same time obtain effects such as a virtuous cycle of resources and increase in income of fishing villages.


Meanwhile, the Ministry of Oceans and Fisheries first selected the winners of the contest through document screening and final presentation screening, and plans to reflect the ideas selected as the winners this year in related policies and support their commercialization. <Pukyong Today>