굴 껍데기의 변신(Transformation of the oyster shell) | |||
작성자 | 대외협력과 | 작성일 | 2020-12-02 |
조회수 | 610 | ||
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굴 껍데기의 변신(Transformation of the oyster shell) | |||||
대외협력과 | 2020-12-02 | 610 | |||
경남 연안의 골칫거리인 수산부산물 굴 패각(껍데기)을 재활용해 연안 환경을 복원할 수 있다는 연구 결과가 나와 주목받고 있다. 부경대학교 영남씨그랜트센터(센터장 이석모)는 최근 연구과제 ‘굴 패각을 이용한 연안 생태공간 복원기술 개발(책임교수 해양공학과 이인철·김경회)’ 과제의 저질개선 실증실험을 완료했다고 1일 밝혔다. 경남지역에서 주로 양식하는 굴은 해외로 수출되는 등 활발히 소비되고 있지만, 연간 발생하는 30만 톤의 굴 패각 중 절반 가까이가 처리되지 못하고 연안에 야적돼 해양 수질오염, 경관 훼손 등 문제를 발생시키고 있다. 해마다 수십억 원의 예산이 굴 패각 처리에 투입된다. 센터는 이번 연구과제에서 굴 패각 문제의 근본적인 해결을 위해 굴 패각 재활용 처리단가를 낮추면서 이를 연안 생태공간 복원에 활용하는 기술을 개발했다. 이번에 개발한 기술은 굴 패각을 화학적으로 처리하는 것이 아닌, 비교적 낮은 온도인 700도에서 열처리하는 방법을 적용해 재활용 처리단가를 낮춘 것이다. 센터는 지난 6월부터 경남 통영의 굴 양식장 인근 100 ㎡ 구역을 대상으로 오염된 퇴적물 상부에 열처리한 굴 패각을 10 ㎝ 두께로 덮은 뒤 5개월간 수질과 저질, 저서생물 모니터링을 실시했다. 실험 결과 퇴적물 내 해수(간극수)와 퇴적물 상부 해수의 인산인 농도가 40 % 가량 감소한 것으로 나타났다. 특히 혐기성 미생물의 감소와 퇴적물 내의 저서생물 생체량이 현저하게 증가하는 현상이 관찰됐다. 김경회 해양공학과 교수는 “굴 패각이 적조 발생에 큰 영향을 미치는 물질인 인산인 농도를 크게 낮출 수 있어 적조 피해 감소는 물론, 저서생태계 복원과 이에 따른 수산자원 증가, 어민소득 향상에도 도움을 줄 것으로 기대한다.”라고 말했다. 센터는 지난 2017년부터 해양수산부 산하 해양수산과학기술진흥원의 지원을 받아 연구과제를 수행해 왔으며, 올해 실증실험을 통해 이 같은 연구 결과를 얻었다. <부경투데이> Research results show that it is possible to restore the coastal environment by recycling oyster shells, which are trouble on the coast of Gyeongnam, and are drawing attention. Yeongnam Sea Grant Center (Lee Seok-mo, Director) of Pukyong National University announced on the 1, December that it has completed a demonstration experiment for improvement of the sediment, which is a recent research project, ‘Development of coastal ecological space restoration technology using oyster shells (Responsible Professors, Lee, In-cheol and Kim Kyung-hoi from Dept. of Ocean Engineering).’ Oysters grown mainly in the Gyeongnam region are actively consumed, such as being exported overseas, but nearly half of the 300,000 tons of oyster shells generated annually are not treated and are piled on the coast, causing problems such as marine water pollution and damage to the landscape. For this reason, billions of won are spent annually on oyster shell treatment. In this research project, in order to fundamentally solve the problem of oyster shells, the center has developed a technology that reduces the cost of recycling oyster shells and utilizes them for coastal ecological restoration. The technology developed this time is to reduce the cost of recycling treatment by applying a heat treatment method at a relatively low temperature of 700 degrees, rather than chemically treating the oyster shell. Since last June, the center has conducted monitoring of water quality, sediment, and benthic organisms for 5 months after covering a 10 cm thick heat-treated oyster shells on the top of contaminated sediments in a 100 ㎡ area near the oyster farm in Tongyeong, Gyeongnam. As a result of the experiment, the concentration of phosphate in seawater (pore water) and upper seawater of the sediment decreased by 40% approximately. Especially, a decrease in anaerobe and a significant increase in the biomass of benthic organisms in the sediment were observed. Professor Kim Kyung-hoi of Ocean Engineering said, "It is expected that oyster shells can significantly reduce the concentration of phosphate, a substance that has a great influence on the expansion of the red tide, not only to reduce damage from red tide, but also to restore benthic ecosystems, increase fishery resources, and increase the income of fishermen." Since 2017, the center has been conducting research projects with the support of the Korean Institute of Marine Science & Technology Promotion (KIMST) under the Ministry of Oceans and Fisheries (MOF) and obtained these findings through a verification experiment this year. <Pukyong Today> |