국립 부경대학교

검색

커뮤니티

 

부경투데이

  • 국립 부경대학교의 다양한 모습과 소식을 접하시면 부경대학교가 한번 더 가까워집니다.
작성자,작성일,첨부파일,조회수로 작성된 표
'블루푸드' 산업 개척한다(Pioneering 'blue food' industry)
작성자 대외협력과 작성일 2023-04-24
조회수 767
작성자,작성일,첨부파일,조회수로 작성된 표
'블루푸드' 산업 개척한다(Pioneering 'blue food' industry)
대외협력과 2023-04-24 767

부경대, 수산물 대체육 연구로 블루푸드산업 개척한다

- 부산테크노파크 연구개발 사업 선정

 

국립부경대학교(총장 장영수)가 수산물을 이용한 대체육·배양육 생산 기술 연구를 추진하며 미래 블루푸드산업 개척에 나선다.

 

부경대는 김영목 교수(식품공학전공) 연구팀이 부산테크노파크 주관 ‘2023년 수산식품산업 혁신성장 현장밀착형 R&D 기술개발 지원사업과제에 선정됐다고 4월 24일 밝혔다.

 

지속가능한 식품으로서 수산물로 만든 식품을 가리키는 블루푸드는 미래 성장 산업으로 꼽힌다. 특히 대체식품 시장이 최근 급성장하면서 수산물 대체식품 개발에도 관심이 커지고 있다.

 

연구팀은 이번 사업으로 지역 수산식품산업을 미래 고부가가치 산업으로 전환하기 위해 수산 대체 단백질 및 배양 어묵 원천기술 개발을 추진한다. 미세조류나 해조류에서 단백질을 추출해 식품을 만들거나, 생선에서 채취한 세포를 배양해 어육을 만드는 데 필요한 원천기술을 연구하는 것이다.

 

이에 따라 연구팀은 대체식품 신시장 선제 대응 및 블루푸드 테크기반 지역 수산가공식품 기초 기술개발을 목표로 수산 대체 단백질 소재 개발 배양 어육 원천기술 개발 수산 대체 단백질을 활용한 미래 고부가 수산식품 개발 미래 고부가 수산식품 유통 기술개발을 위한 액티브 포장 기술개발 등 분야를 연구한다.

 

연구책임자인 김영목 교수를 비롯, 대학중점연구소인 부경대 해양바이오닉스융합기술센터(센터장 정원교)와 식품연구소(소장 양지영)가 동참하고, 같은 대학 심길보 교수(식품공학전공), 이상길 교수(식품영양학전공), 공승표 교수(양식응용생명과학전공)가 공동연구원으로 참여해 융복합 연구를 수행한다.

 

김영목 교수는 이번 연구가 지역 수산식품산업을 미래 지역기반산업으로 전환하기 위한 첫걸음으로서 대학이 산업계와의 연계를 통해 지역 중심의 기술력과 경쟁력을 확보하는 등 지역 중심의 연구개발 인프라를 구축하는 데 기여하기 위해 힘쓰겠다.”라고 밝혔다. <부경투데이>

 

 

PKNU pioneers the ‘blue food’ industry through research on marine-based substitutes

- selected for Busan techno park r&d project

 

Pukyong National University (President Jang Young-Soo) is set to contribute to the future 'blue food' industry by promoting research on production technology for marine product-based meat substitute and clean meat.

 

Pukyong National University announced on april 24 that the research team led by professor Kim Young-Mok (major of food science & technology) was selected for the project of 'field-oriented R&D technology development support project for innovative growth of the seafood industry' hosted by Busan techno park.

 

As a sustainable food, ‘blue food’, which refers to food derived from aquatic products, is considered a valuable industry for the future. Particularly, with the recent rapid growth of the substitutional food market, interest in the development of marine product-based substitutes is growing.

 

As selected for this project, the research team plans to promote the development of fish substitute protein and source technology for cultured fish cake to transform the local seafood industry into a future high value-added industry. It is to study the original technology required to make food by extracting proteins from micro algae or seaweed, or to make fish meat by culturing cells taken from fish.

 

Accordingly, the research team aims to preemptively respond to the new market for alternative foods and develop basic technologies for local processed seafood based on ‘blue food-tech’, they research on the development of alternative fish protein materials, development of source technology for cultured fish meat, development of future high value-added seafood products using alternative fish protein and active packaging development for future high value-added seafood distribution technology development.

 

Led by professor Kim Young-Mok, the research director, Pukyong National University Marine-integrated biomedical technology center (director Jung Won-Kyo) and the Food research institute (director Yang Ji-Young), which are key research institutes of the university, participated in this convergence research with professor Shim Kil-Bo (major of food science & technology), professor Lee Sang-Gil (major of food science & nutrition), and professor Gong Seung-Pyo (major in aquaculture and applied life sciences) of the same university participating as co-researchers.

 

Professor Kim Young-ok said, "Taking this research as the first step to transform the local marine product industry into a future regional-based industry, we will do our best to contribute to building a regionally oriented R&D infrastructure, such as securing regionally oriented technology and competitiveness through linkages with the industry." <Pukyong Today>