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공정거래위 공모전 대상 받았다(Grand prize-winning at the FTC contest)
작성자 대외협력과 작성일 2023-11-07
조회수 244
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공정거래위 공모전 대상 받았다(Grand prize-winning at the FTC contest)
대외협력과 2023-11-07 244

부경대생, 7회 소비자지향성 개선과제 공모전 대상

- 박시은·박유신 학생팀 제로 당류 제품의 표기 개선을 주제로


△ 대상 수상 학생들박시은(왼쪽), 박유신. ⓒ사진 이성재(대외홍보팀)

 

국립부경대학교(총장 장영수) 행정복지학부 2학년 박시은, 박유신 학생팀이 공정거래위원회와 한국소비자원이 개최한 제7회 소비자지향성 개선과제 공모전에서 대상을 수상했다.

 

부경대생팀은 이번 공모전에서 제로 당류 제품의 표기 개선제안서로 상금 150만 원의 공정거래위원장 표창인 대상을 받았다.

 

이 공모전은 소비자의 권리나 이익을 제한하는 법령 및 제도를 소비자 입장에서 개선하기 위한 참신한 아이디어를 공모하기 위해 해마다 열리고 있다.

 

부경대생 팀의 제안서 제로 당류 제품의 표기 개선은 시중의 제로 당류 제품이 당을 첨가하지 않은 것처럼 표기하고 있지만 실제로는 당류 성분을 포함하는 당알코올류가 함유됐다고 지적하고, 그 표기에 대한 명확한 기준을 제시해 우수한 평가를 받았다.

 

이들은 제로 당류 제품이 혈당 관리가 필요한 사람들에게 문제가 될 수 있다는 문제점에서 출발해 식품 등의 표시·광고법, 식품 등의 표시·광고에 관한 법률 시행규칙의 소비자 안전을 위한 표시 사항(5조 제1항 관련)등 현행법을 통해 정확한 정보 명시 방안을 검토했다.

 

이에 따라 부경대생들은 당알코올이 포함되어 있으므로 혈당 관리가 필요할 시 주의가 필요함.’이라는 문구를 글자 크기 10포인트 이상으로 표기해야 한다는 주의문구와 구체적인 표기 방안을 제안해 가장 뛰어난 제안서로 인정받았다.

 

지도교수인 오영삼 교수(행정복지학부)이 제안은 알레르기 반응이나 혈당 관리가 필요한 사람들에게 건강상의 잠재적인 위험을 방지할 수 있는 실제적인 제도 개선 방안이라는 의의가 있다.”라고 밝혔다. <부경투데이>

 

PKNU student received the 'grand prize' in the 7th contest of the consumer-oriented improvement task

- winning team of Park Si-Eun and Park Yoo-Shin with the theme of 'ways of improving labeling of zero sugar products'

 

The student team of Park Si-Eun and ark Yoo-Shin, both sophomores in the department of public administration at Pukyong National University (President Jang Young-Soo), won the grand prize at the 7th contest of the consumer-oriented improvement task held by the Fair trade commission (FTC) and the Korea consumer agency.

 

In this contest, the student team from Pukyong National University received the grand prize, a commendation from the chairman of the Fair trade commission, with 1.5 million won cash prize for their proposal for 'ways of improving labeling of zero sugar products'.

 

This contest has been held every year to collect ideas from the consumer's perspective on laws and systems that limit consumers' rights and interests.

 

The team's proposal, 'ways of Improving labeling of zero-sugar products', pointed out that although zero-sugar products on the market are labeled as if no sugar is added, they contain sugar alcohols that actually contain sugar, and the student team presented clear standards for the notation and received an excellent evaluation from the evaluation team.

 

Starting from the problem that zero-sugar products can be a problem for people who need to manage their blood sugar, through the current laws, act on labeling and advertising of food, and othersand labeling matters for consumer safety in the enforcement rules of the act on labeling and advertising of food (refers to article 5, paragraph 1), they reviewed ways to specify accurate information.

 

Accordingly, the students from Pukyong National University proposed a cautionary statement and a specific labeling plan to include the phrase 'this food contains sugar alcohol, so special caution is required when managing blood sugar levels' in font size of 10 points or more and was recognized by the evaluation panel as the most outstanding proposal.

 

Professor Oh Young-Sam said (dept. of public administration), "Their proposal is meaningful in that it is a practical system improvement plan that can prevent potential health risks for people who have allergic reactions or need to manage blood sugar levels." <Pukyong Today>