창업 도전 학생들의 기발한 아이디어(Innovative ideas from students who are preparing for start-ups) | |||
작성자 | 대외협력과 | 작성일 | 2024-01-18 |
조회수 | 557 |
창업 도전 학생들의 기발한 아이디어(Innovative ideas from students who are preparing for start-ups) | |||||
대외협력과 | 2024-01-18 | 557 |
‘문송’이 웬 말? 문과생들의 창업아이디어 ‘톡톡’
- 국립부경대 인사대 창업 액션플랜 공모전 ‘눈길’
△ 공모전 수상자들이 기념촬영하고 있다.
국립부경대학교(총장 장영수)가 인사대 학생들만을 대상으로 창업 경진대회를 개최해 눈길을 끈다.
국립부경대 인문사회과학대학(학장 이희영)은 지난해 10월부터 이달까지 3개월간 일정으로 ‘PKNU 힘찬도약 창업 액션플랜 공모전’을 개최하고, 최근 우수작을 선정해 시상했다.
이번 공모전은 창업 도전 정신과 창업을 위한 문제해결 능력을 키우는 등 인사대 학생들만의 가능성을 발굴하기 위해 마련됐다.
참가자가 인사대 학생들인 만큼 수상작들에도 ‘사람 냄새’가 풍긴다. 대상을 받은 김서현 학생(일본학전공)의 창업 아이템은 옥수수 부산물을 이용한 구강 청결 티슈 ‘덴티슈’였다.
이 아이템은 옥수수 추출물을 함유한 일회용 구강 청결 티슈다. 옥수수 껍질의 마찰력을 활용해 음식물과 치석을 물리적으로 제거하고, 자일리톨과 옥수수 속대 속 성분을 활용해 충치균 증식 억제와 구강 염증 예방 효과가 있다.
김서현 학생은 “노인복지관에서 식사 보조 봉사활동을 하며 노인분들이 적은 힘으로도 치아 관리를 하는 방법이 있을까 고민하다 덴티슈를 개발하게 됐다.”라고 밝혔다.
이미 창업동아리에서 다양한 교육과 창업 활동을 펼쳐온 그는 아이템 개발에 그치지 않고 특허 출원도 완료한 데 이어, 옥수수 농장과 직접 협의해 원재료 제공 협의도 마치는 등 창업 준비에도 본격적으로 나서고 있다.
이와 함께 행정학전공 최민석, 김준승 학생팀은 온라인상의 여행 후기 데이터베이스를 활용한 원스톱 예약, 결제, 여행코스 작성 솔루션 ‘LOCUS’로 이번 공모전 우수상을 받았다.
이들은 이미 현직 개발자, 디자이너 등 인력들과 협업을 통해 지난해부터 사업 모델을 개발, 사업자 등록을 하고 한국관광공사의 예비관광벤처는 물론 부산관광기업으로도 선정되는 등 주목받고 있다.
또 다른 우수상 수상팀인 사회복지학전공 윤석환, 정진훈 팀은 미술대학 학생작품 구매 및 대여 플랫폼 ‘SAW’를 제안해 좋은 평가를 받았고, 외국인 전용 맛집 애플리케이션(김세웅·이호준), 외국인 홈스테이 매칭 플랫폼(박기열·백서린·정연빈), 못난이 농산물 활성화 유통사업(박유신) 등 아이디어는 장려상을 받았다. <부경투데이>
Why 'sorry, I'm a liberal arts major'? Unique start-up ideas from liberal arts majors
- action plan contest for PKNU college of humanities and social sciences attracts attention
Pukyong National University (President Jang Young-Soo) is attracting attention by holding a start-up contest exclusively for students in the college of humanities and social sciences.
The college of humanities and social sciences (dean Lee Hee-Young) held the 'contest on startup action plan for PKNU powerful leap forward' for three months from October last year to this month, and recently selected and awarded excellent works.
This contest was designed to discover the unique potential of students in the college of humanities and social sciences, including developing their spirit for founding business challenges and problem-solving skills for start-up.
As the participants are students at the college of humanities and social sciences, the winning works also have a feel for humanity. The start-up item of student Kim Seo-Hyeon (majoring in Japanese studies), who received the grand prize, was 'dentissue', an oral cleaning tissue made from corn by-products.
This item is a disposable oral cleaning tissue containing corn extract. It uses the friction of corn husks to physically remove food and tartar, and uses xylitol and ingredients contained in corncobs to inhibit the growth of cavity-causing bacteria and prevent oral inflammation.
Kim Seo-Hyeon said, "While I was volunteering to support meals at a senior welfare center, I was wondering if there is a way for the elderly to care for their teeth with less effort, and that led me to develop dentissue."
She, who has already been engaged in various education and activities at the start-up club, is not only developing items, but also completing patent applications, and is also preparing for foundation in earnest, including directly negotiating with corn farms to provide raw materials.
In addition, the student team of Choi Min-Seok and Kim Seung-Joon majoring in public administration, received the excellence award in this contest for 'LOCUS', a one-stop reservation, payment, and travel itinerary planning solution using an online travel review database.
They have already developed a business model and registered as a business since last year through collaboration with current developers, designers and are attracting attention by being selected not only as a preliminary tourism venture by the Korea tourism organization but also as a representative tourism company in Busan.
Another excellence award winner, the team of social welfare majors Yoon Seok-Hwan and Jeong Jin-Hoon, received positive reviews for their proposal of 'SAW', a platform for purchasing and renting art works from art majors. Ideas such as a foreigner-only restaurant application (Kim Se-Woong, Lee Ho-Joon), a foreigner homestay matching platform (Park Ki-Yeol, Baek Seo-Rin, Jeong Yeon-Bin), and a distribution business to food rescue imperfect products (Park Yoo-Shin) received participation awards. <Pukyong Today>