라임 과피 수면 개선 효과 연구 '주목' (Research on Lime Peel's Effect on Improving Sleep Quality ‘Gains Attention’) | |||
작성자 | 대외홍보센터 | 작성일 | 2025-03-19 |
조회수 | 331 |
라임 과피 수면 개선 효과 연구 '주목' (Research on Lime Peel's Effect on Improving Sleep Quality ‘Gains Attention’) | |||||
![]() |
대외홍보센터 | ![]() |
2025-03-19 | ![]() |
331 |
국립부경대, ‘수면제 수준’ 라임 과피 수면 개선 효과 확인
- 김성희 박사과정생 연구성과 대체의학 최상위 국제학술지 게재
국립부경대학교(총장 배상훈)는 식품공학전공 김성희 박사과정이 라임 과피(열매껍질) 추출물이 인체에서 탁월한 수면 개선 효과를 나타낸다는 연구 결과를 발표했다고 밝혔다.
김성희 박사과정생은 논문 ‘Efficacy and safety of standardized lime peel supplement in adults with sleep disturbance: A randomized, double-blind, placebo-controlled, polysomnographic study’(지도교수 조승목)를 대체의학 분야 5% 이내의 국제학술지 <Phytomedicine> (IF: 6.7) 최근호에 게재했다.
김성희 박사과정생은 이번 연구에서 수면다원검사(Polysomnography)를 이용한 임상 연구를 진행했다. 연구 결과 라임 과피 추출물은 수면 효율 증가, 총 수면 시간 증가, 수면 잠복기 감소, 입면 후 각성 시간 감소, Stage 2 수면 증가 등 주요 수면 지표에서 통계적으로 유의적인 수면 개선 효과를 보였다.
특히, 라임 과피 추출물은 수면 효율을 8.5% 정도 증가시켰는데, 이는 기존 유명 수면제와 맞먹는 수준으로 우수한 것으로 나타났다. 이번 연구는 생물학연구정보센터(BRIC)의 ‘한국을 빛내는 사람들’에 등재되고, 세계적인 기능성식품 매체인 ‘NutraIngredients’에도 주요 기사로 소개되며 주목받고 있다.
김성희 박사과정생은 지난해 조승목 교수와 함께 라임 과피 추출물의 전임상 수면 효과와 작용기전을 세계 최초로 규명한 연구를 약학 분야 상위 5%의 국제학술지 <Biomedicine & Pharmacotherapy>(IF: 6.9)에 발표한 데 이어, 이번 후속 임상 연구를 통해 그 효능을 확인했다.
이와 함께 김성희 박사과정생은 재학 중 지도교수가 창업한 벤처기업인 뉴트라잇(Nutra-it)에 입사해 라임 과피의 산업화를 위한 연구를 진행해 왔으며, 최근 글로벌 기능성식품 기업들과 라임 과피 추출물 관련 NDA(비밀유지계약)를 체결하고 본격적인 수출을 협의 중이다. 올해 국내 건강기능식품 기능성 원료 개별인정 획득 및 미국 FDA의 NDI 승인도 기대하고 있다.
조승목 교수는 “우수 연구성과를 보유한 연구실에 교원창업이나 연구 사업화는 지속적인 연구와 인재 양성을 위해 좋은 선택지다. 특히 응용성, 실용성이 높은 식품공학전공에서 산업화 연구는 대학원생의 실무능력을 키우는 데 적합해 앞으로도 산업화 연구를 확대해 나가겠다.”라고 밝혔다. <부경투데이>
△ 라임 과피 추출물의 임상 수면효과 이미지.
Pukyong National University Confirms Lime Peel's Sleep Improvement Effects Comparable to ‘Sleeping Pills’
- Research by PhD student Kim Seong-hee Published in Top Alternative Medicine Journal
Pukyong National University (President Baek Sang-hoon) announced that PhD student Kim Seong-hee from the Department of Food Engineering has published research confirming that lime peel extract has excellent sleep improvement effects in humans.
Kim Seong-hee's paper, titled ‘Efficacy and safety of standardized lime peel supplement in adults with sleep disturbance: A randomized, double-blind, placebo-controlled, polysomnographic study’(supervised by Professor Cho Seung-mok), was recently published in the international journal <Phytomedicine> (IF: 6.7), which is ranked within the top 5% of alternative medicine journals.
Kim Seong-hee, a doctoral student, conducted a clinical study using polysomnography for this research. The results showed that lime peel extract significantly improved sleep indicators, including increased sleep efficiency, total sleep time, decreased sleep latency, reduced wake time after sleep onset, and increased Stage 2 sleep.
Notably, the lime peel extract improved sleep efficiency by about 8.5%, a level comparable to well-known sleep medications, demonstrating its remarkable effectiveness. This research has been featured in the Biological Research Information Center (BRIC)'s 'People Who Shine in Korea' and highlighted as a major article in 'NutraIngredients,' a global functional food media outlet, drawing significant attention.
Kim Seong-hee, a doctoral student, along with Professor Cho Seung-mok, published a groundbreaking preclinical study on the sleep effects and mechanisms of lime peel extract in the top 5% international journal in the field of pharmacology, *Biomedicine & Pharmacotherapy* (IF: 6.9) last year. In this follow-up clinical study, Kim confirmed the effectiveness of lime peel extract.
In addition, Kim Seong-hee has been working at Nutra-it, a venture company founded by her advisor, conducting research on the commercialization of lime peel extract. Recently, she has signed Non-Disclosure Agreements (NDAs) with global functional food companies and is in negotiations for the export of lime peel extract. This year, she is also expecting to receive individual recognition for the functional ingredient in domestic health supplements and approval from the U.S. FDA for New Dietary Ingredients (NDI).
Professor Cho Seung-mok stated, "Faculty entrepreneurship or research commercialization in research labs with excellent research achievements is a good choice for continuous research and talent development. In particular, industrialization research in the Department of Food Engineering, which has high applicability and practicality, is suitable for developing the practical skills of graduate students, and we will continue to expand industrialization research in the future." <Pukyong Today>