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'허슐랭 가이드'가 뽑은 부산 해산물 요리 best 51은?(What are the best 51 seafood dishes of Huhchelin Guide's choice?)
작성자 대외협력과 작성일 2019-06-04
조회수 733
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'허슐랭 가이드'가 뽑은 부산 해산물 요리 best 51은?(What are the best 51 seafood dishes of Huhchelin Guide's choice?)
대외협력과 2019-06-04 733

‘넙치회부터 말미잘매운탕까지 해산물 요리의 천국 부산의 대표 해산물 요리 다 모였다.’

 35년 동안 대학에서 해양생물을 교육·연구하면서 소박하고 건강한 먹거리를 찾아다니는 취미를 가진 미식가 교수가 쓴 ‘부산 맛집 가이드’ 책이 화제다.

부경대학교 허성회 교수(65·해양학과)가 최근 발간한 책 「부산의 해산물 맛집과 해양생물 이야기」(좋은땅 刊)가 그것이다.


△ 책을 들고 활짝 웃고 있는 허성회 교수. ⓒ사진 이성재(홍보팀)
‘해산물 요리의 성지 – 부산 여행의 필독서’라는 작은 제목을 단 이 책에는 허 교수가 직접 가서 먹어본 부산의 172개 식당의 51가지 해산물 요리를 소개하고 있다.

‘아는 만큼 맛있다’는 점을 강조하는 이 책은 허 교수가 30여 년 동안 찾아다닌 부산의 해산물 맛집을 소개하면서 그 식당의 식재료인 해산물에 대해 알기 쉽고 흥미롭게 소개하고 있다는 점이 특징이다.

붕장어 같은 어류를 비롯 전복과 재첩 같은 연체류, 꽃게와 새우 등의 갑각류, 성게 같은 극피동물, 말미잘 같은 자포동물 등 해산물을 모두 8개로 대분류한 뒤 각 대분류별로 회, 구이, 찜, 탕, 볶음 등의 요리 형태별로 그 풍미를 식당과 함께 소개해 부산 해산물 요리 현황을 한 눈에 파악할 수 있게 한 것.

허 교수는 “부산은 해산물 식당이 무려 2,000곳을 넘는다. 우리나라 해산물 요리의 1번지라 할 정도로 해산물 요리가 발달한 곳.”이라면서, “이 책이 부산 사람뿐만 아니라 부산을 찾는 관광객들에게 부산의 해산물 요리를 제대로 소개하고 원하는 맛집을 찾는 데 도움이 되는 안내서 역할을 했으면 좋겠다.”고 말했다.

한편 허 교수는 주위에서 마음이 따뜻한 미식가로 불린다. 1984년 부경대 해양학과 교수로 임용된 그는 자신의 월급에서 달마다 20만원씩 떼고 학술상 등으로 받은 상금까지 모아 현재까지 2억 원 상당의 장학금 기금을 만들어 형편이 어려운 제자들을 돕고 있다. <부경투데이>

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’Hot issue’, ’Busan seafood restaurant guide written by ’food lover + marine biologist’
Huh Seong-hoe, the professor of PKNU, 「The story of seafood restaurants in Busan and marine life」

’From the sliced raw flatfish to the spicy sea-anemone stew (Maeun-tang), the representative seafood dishes of Busan, a paradise for seafood cuisine, gathered all together.’

A book ’The famous restaurants of Busan’ by the food lover professor who has a hobby of searching for plain and healthy food while teaching and studying biology in university, is a hot topic.

A recent book by professor Huh Seong-hoe (65yr old, Department of Oceanography) of Pukyong National University, "The story of seafood restaurants in Busan and marine life" (G-WORLD PUBLISHER CORP.) is that.

In this book, whose overline is ’Holy land of seafood cuisine - Essential Reading of Travel to Busan’, professor Huh introduces 51 kinds of seafood dishes from 172 restaurants where he visited and tasted directly in Busan.
This book emphasizes that ’It tastes good as much as you know’, and it is characterized by the fact that Professor Huh introduces Busan’s seafood restaurants, which he has been searching for over 30 years, and introduces the seafood, which is the food of the restaurant, in an easy-to-understand and interesting way.

There are 8 kinds of seafood such as sea eel, mollusks such as abalone and Asian clam (Corbicula fluminea), crustaceans such as crab and shrimp, echinophytes such as sea urchin, and cnidarian such as sea-anemone. After that, the book introduces the flavor according to each cooking type such as sashimi, grilled, steamed, hot water, and stir-fried in each major category together with the restaurant, so that we can grasp the status of the seafood cooking of Busan at the same time.

Professor Huh said, "Busan has more than 2,000 seafood restaurants. The place where seafood dishes are developed to be called as No. 1 spot of Korean seafood. " and he added, "I hope that this book will serve as a guide to introduce not only Busan but also a real Busan seafood to visitors who are looking for Busan and to find the restaurants they want.",

Meanwhile, professor Huh is called as a warm-hearted food lover from the people around. In 1984, he was appointed Professor of Oceanography at Pukyong National University. He saved 200,000won per month from his monthly salary and collected the scholarship award for academic achievements. He has donated 200 million won worth of scholarship funds to help his disciples who are in need. <Pukyong Today>