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‘코로나19 대처법’ 식품영양학자의 팁은? ('Preventive measures against Corona19', tips from a food nutritionist)
작성자 대외협력과 작성일 2020-02-25
조회수 1853
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‘코로나19 대처법’ 식품영양학자의 팁은? ('Preventive measures against Corona19', tips from a food nutritionist)
대외협력과 2020-02-25 1853

코로나19 함께 극복해요’ 부경대학교 총학생회가 모두 함께 코로나19 극복하자는 메시지를 담은 플래카드를 캠퍼스에 게시했다. ⓒ사진 이성재(홍보팀)


① 알아야 산다 … 식품 전문가가 돼라
② 매일매일 운동 … 건강상태 유지하라
③ 폭식·야식·과식 그리고 자극적 음식 피하라
④ 식사 때 천천히 꼭꼭 씹어 먹어라
⑤ 식사량·식사시간 일정하게 유지하라
⑥ 겨울에는 체온을 따뜻하게 유지하라

 
부경대학교 최재수 교수(65세·식품영양학과)가 최근 대학 내부행정망에 올린 ‘코로나 19 대처법’이라는 게시물이 화제다.


△최재수 교수. ⓒ사진 이성재(홍보팀)
식품영양학자인 최 교수는 이 글에서 코로나19 예방법으로 “손 씻기, 마스크 착용, 기침예절은 기본적으로 지켜야하고, 여기에 더해 ‘질병에 대한 개인의 감수성’을 높이는 노력이 중요하다.”고 강조했다.

감수성이란 외부 세계의 자극을 받아들이고 느끼는 성질, 즉 병원체가 몸에 침입했다는 것을 빨리 알아채고 대처하는 능력이다.

사스나 메르스의 경우처럼 확진자와 접촉했다고 모두 감염되어 질병으로 발병하지 않기 때문에 평소에 개인의 감수성을 높이는 일을 꾸준히 실천하는 일이 질병 극복의 가장 중요한 열쇠가 될 수 있다는 것.

최 교수는 “개인의 감수성을 높이기 위해서는 우선 개개인이 식품에 대한 전문가가 되어야한다.”고 강조했다.

그는 “식품에 관한 올바른 정보와 지식 없이는 행복한 삶은 불가능하다.”면서, “안전하고 건강한 식품과 그 성분들은 유전자의 발현에 긍정적인 영향을 미치고 궁극적으로 개인의 건강 상태에 바람직한 변화를 가져온다는 사실을 인지하고 올바른 식품 섭취를 실천해야한다.”고 말했다.

이와 함께 그는 “매일 매일 지속적이고 규칙적이며 적당한 운동을 통해 건강상태를 유지해야 한다.”면서, “또 폭식이나 야식, 과식과 자극성 있는 식품 섭취를 피하고 식사 때 천천히 꼭꼭 씹어 먹고 골고루 섭취해야한다.”고 강조했다.

특히 그는 “일정한 식사량과 식사시간을 지키는 규칙적인 식습관을 유지하여 인슐린 저항성을 최대한 감소시켜 당뇨병과 같은 대사성 성인병이 발생하지 않도록 한다. 또한 추울 때는 따뜻하게, 더울 때는 시원하게 하여 체내외적으로 개인의 감수성을 증가시켜야한다.”고 밝혔다.

최 교수의 전공은 식품위생학·생약학이다. 부산대 약학과를 졸업하고 서울대서 약학박사 학위를 받았다. 1986년 부경대 교수로 부임했다. 해양생물자원을 재료로 한 천연물 신약 개발연구로 국내외 400여 편의 논문(SCI급 300편)을 발표했고, 10종의 특허를 출원 등록했다. <부경투데이>

"Eat well and exercise regularly... Increase personal susceptibility."
Prof.Choi Jae-soo, Pukyong National University posted countermeasures of Corona19 on Internal Administration Network

① You must know to live. … Become a Food Specialist
② Exercise every day… Stay healthy
③ Avoid binge out, late-night snacks, overeating and spicy or strong-tasting foods.
④ Chew slowly and slowly your food well.
⑤ Control and keep your meal portions and mealtime regularly.
⑥ Keep your body warm in winter.

Professor Choi Jae-soo (age 65, Dept. of Food Science and Nutrition), Pukyong National University, posted the topic of 'Corona 19 preventive measures' recently posted on the university's internal administration network.

Professor Choi, a food nutritionist, emphasized in this article that corona19 preventive measures include "Washing hands, wearing a mask, and coughing etiquette should be basically followed, and efforts to increase the individual's susceptibility to illness are important."

Susceptibility is the nature of accepting and feeling the stimuli of the external factors, the ability to quickly recognize and cope with the invasion of a pathogen.

Corona 19 does not become infected with all of the infections that have come into contact with the patient, as in the case of SARS or MERS. Therefore, steadily carrying out the work of increasing individual susceptibility to disease can be the most important key to overcoming disease.

Professor Choi emphasized, "In order to increase personal susceptibility illnesses, individuals must first become experts in food."

"Happy life is impossible without the right information and knowledge about food," he said, "Recognize that safe and healthy foods and their ingredients have a positive effect on the expression of genes and ultimately change the health of the individual, so you need to eat right."

Furthermore, he said, "You need to stay healthy through constant, regular and moderate exercise every day." and he added, "You should also eat slowly, chew, and eat a wide variety of healthy foods while eating, avoiding binge eating, eating late, overeating, and spicy and or strong-tasting foods."

Especially, “We maintain regular dietary habits to keep a regular size of your meal and mealtime, reducing insulin resistance as much as possible, so that metabolic adult diseases such as diabetes do not occur. "We also need to increase the personal susceptibility both internally and externally by keeping them warm in the cold and cool in the hot.", he said.

Professor Choi's major is food hygiene and pharmacology. He graduated from department of Pharmaceutical Science at Pusan National University and received his Ph.D. in Pharmacy from Seoul National University. He has become a professor at Pukyong National University in 1986. He has published more than 400 papers (SCI-level 300) at home and abroad, and he has applied for 10 patents. <Pukyong Today>