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34년 건강 연구한 학자의 ‘건강 비방’은? (What is 'His Own Secret Method' of a scholar who has studied health for 34 years?)
작성자 대외협력과 작성일 2020-10-22
조회수 684
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34년 건강 연구한 학자의 ‘건강 비방’은? (What is 'His Own Secret Method' of a scholar who has studied health for 34 years?)
대외협력과 2020-10-22 684



△ 우수리뷰논문상을 받은 최재수 교수. ⓒ사진 이성재(홍보팀)

부경대학교 최재수 연구특임교수(65세)가 대한약학회 ‘우수리뷰논문상’을 받았다.
 
대한약학회(회장 이용복)는 21일 2020년도 대한약학회 학술상으로 모두 14개 부문 22명을 선정했다.

22명 수상자 대부분이 약대 교수 또는 제약회사 연구진이라는 점에서 최 교수의 수상은 눈길을 끈다.

‘리뷰논문’은 특정 주제에 대해 국내외 논문을 섭렵한 뒤 새롭게 해석해낸 논문을 말한다. 그 분야의 오랜 연구 노하우가 뒷받침되어야 하는 것.

최 교수는 지금까지 모두 7편의 리뷰논문을 발표했다. 이 중에서 2017년 <Archives Pharmacal Research>에 발표한 ‘생활양식과 환경에 의한 유전인자발현의 후성유전학적 변화(Epigenetic modifications of gene expression by lifestyle and environment’)라는 리뷰논문의 우수성을 인정받아 이번에 수상한 것이다.

건강한 식생활을 유지하고 건강한 환경에서 살면, 후세대에 나쁜 유전인자 발현을 억제하고 좋은 인자 발현을 촉진한다는 것이 논문의 요지다. 

‘식품위생학과 생약학’이 전공인 그는 부산대 약학과를 졸업하고 서울대서 약학박사 학위를 받았다.

1986년 약대 출신 첫 교수로 부경대(식품영양학과)에 부임, 지난 2월 퇴임한 최 교수는 34년 동안 ‘인간의 건강에 유용한 물질 탐색’에 전념해왔다.

연구대상은 곰피를 비롯 미역, 다시마, 매생이, 불등가사리, 톱니모자반, 톳 같은 해조류들이다. 그는 이런 해양생물자원을 재료로 한 천연물 신약 개발 연구에서는 국내 선두그룹에 속한다. 400여 편의 논문(SCI급 300편)을 발표했고, 10종의 특허를 출원 등록했다

그는 논문을 통해 미백효과, 항염증, 고혈압저하효과, 당뇨병 및 그 합병증 개선효과, 간 보호 효과, 항산화효과, 고콜레스테롤 저하효과, 항암효과, 항알츠하이머 같은 생리활성을 과학적인 방법으로 규명하고, 그 활성물질을 분리한 뒤 구조를 결정하여 부가가치가 높은 선도 화합물을 찾아냈다.

그 중에서도 ‘곰피’ 연구는 그의 대표적 연구 성과의 하나다.

곰피에서 추출한 물질로 간 기능 개선 기능성식품을 위한 건강기능성 개별인증을 획득(2018)했다. ‘타그린 유도에 의한 HepG2세포의 세포독성에 대한 간 보호 활성을 지닌 곰피 추출물 또는 그로부터 분리한 플로로탄닌류를 함유하는 조성물’ 특허도 냈다. 이 특허는 ㈜네츄랄웨이에 이전, 산업화됐다.

최 교수는 지난 3월부터 부경대 연구특임교수로 선정돼 연구를 이어가고 있다. 이번 연구 대상은 결명자다. 그는 해조류 외에 30여년 결명자 연구에도 심혈을 기울여 결명자 논문만 20여 편에 달할 정도로 이 분야 연구 선두주자다. 

그는 “그동안 쌓인 결명자 연구 성과와 아이디어, 연구재료가 많다. 이를 제자들에게 건네주려고 한국연구재단 프로젝트로 결명자의 퇴행성 뇌신경 보호효과에 대해 연구 중.”이라고 말했다.

그는 누구보다 건강에 대해 깊이 연구하고 건강 관련 국내외 논문을 많이 섭렵한 학자다. 그런 그가 찾아낸 ‘건강 비방(?方)’은 무엇일까?

그는 “올바른 식생활, 과하지 않는 절제된 삶, 타인을 위하는 마음, 꾸준한 운동이 건강한 삶의 필수요소.”라고 강조했다. <부경투데이>

"The need for a moderate diet and constant exercise"
The research story of Professor Choi Jae-soo, who won the 'Award of Best Reviewed Thesis' from the Pharmaceutical Society of Korea

Choi Jae-soo, a 65-year-old research professor at Pukyong National University, received the 'Best Reviewed Thesis Award' from the Pharmaceutical Society of Korea (PSK).
 
On the 21, October, the Pharmaceutical Society of Korea (President Lee Yong-bok) selected 22 people in 14 categories for the academic award of the Pharmaceutical Society of Korea, 2020.

Professor Choi's award-winning attracts attention in that most of the 22 winners are professors of pharmaceutical universities or researchers from pharmaceutical companies.

'Reviewed thesis' refers to a paper that has been newly interpreted after reading domestic and foreign papers on a specific subject. In other words, the long-standing research know-how in the field must be supported.

Professor Choi has published 7 reviewed thesis so far. Among them, he was awarded this time in recognition of the excellence of the reviewed paper entitled 'Epigenetic modifications of gene expression by lifestyle and environment' published in <Archives Pharmacal Research> in 2017.

The purport of the thesis is that maintaining a healthy diet and living in a healthy environment suppresses the generation of bad genetic factors and promotes the generation of good factors in later generations.

He majored in 'Food Hygiene and Pharmacology'. He graduated from the Department of Pharmacy at Pusan National University and received a doctorate in pharmacy from Seoul National University.

In 1986, Professor Choi, who joined Pukyong National University (Dept. of Food Science and Nutrition) as the first professor from pharmaceutical university and retired in last February, has devoted himself to 'searching for useful substances for human health' for 34 years.

His research subjects include gom-pi(seaweed, Ecklonia stolonifera), sea mustard, seaweed fulvescens, Gloiopeltis furcata, Sargassum seaweed (Sargassum serratifolium), and seaweeds such as seaweed fusiforme (Hizikia fusiforme (HARVEY) OKAMURA). He is one of the leading groups in Korea in research on the development of new natural medicine using these marine biological resources. He has published more than 400 papers (300 SCI-level) and has applied for 10 patents.

Through his thesis, he investigated physiological activities such as whitening effect, anti-inflammatory, a decline in hypertension, improvement effect of diabetes and its complications, liver protection effect, antioxidant effect, high cholesterol lowering-effect, anticancer effect, and anti-Alzheimer's effect by scientific method. After separating the active substance, he determined the structure to find a leading compound with high added value.

Among them, the study on 'Gom-pi' is one of his representative research achievements.

He obtained individual health functional certification for functional foods that improve liver function with substances extracted from gom-pi (2018). He also patented a 'composition containing chlorotannins isolated from gom-pi extract or gom-pi extract that has liver-protective activity against the cytotoxicity of HepG2 cells by tagrin induction'. This patent has been industrialized after the technology was transferred to Natural Way Co., Ltd.

Professor Choi has been selected as a special research professor at Pukyong National University since last March and has been conducting research. The subject of the research is Gyeol-meong-ja (Cassia tora seed). In addition to seaweed, he has been a leader in research in this field, with more than 30 years of research on Gyeol-meong-ja, reaching up to 20 papers.

He said, "There are many research achievements I have accumulated and my own ideas and research materials," he added, "To pass these on to my students, I am studying the protective effect of Cassia toss against degenerative cranial nerves with a project with National Research Foundation of Korea (NRF).

He is a scholar who has studied health more deeply than anyone else and has read more domestic and foreign papers on health. What is the 'secret method to protect health' that he found?

He stressed, "Eating a proper diet, restrained life not excessive, caring for others, and constant exercise are essential elements of maintaining a healthy life." <Pukyong Today>