동문이 뛴다 | 배기일 세화씨푸드 회장(Pukyong people on a fast track | Bae Ki-il, the CEO of Sehwa Seafood) | |||
작성자 | 대외협력과 | 작성일 | 2020-12-17 |
조회수 | 683 | ||
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동문이 뛴다 | 배기일 세화씨푸드 회장(Pukyong people on a fast track | Bae Ki-il, the CEO of Sehwa Seafood) | |||||
대외협력과 | 2020-12-17 | 683 | |||
부경대학교 배기일 동문(75세‧수산경영학과 64학번‧세화씨푸드 회장)이 수산업계에서 돋보이는 성과로 주목받고 있다. 배 동문이 회장으로 있는 부산지역 수산물 가공기업 세화씨푸드가 제57회 무역의 날을 맞아 ‘1000만 불 수출의 탑’을 수상한 것. 무역의 날(12월 5일) 시상은 산업통상자원부 주관 한국무역협회 주최로 해마다 해외시장 개척과 수출증대에 기여한 기업을 선정해 포상하고 있다. 세화씨푸드는 지난 2017년 500만 불 수출의 탑을 수상한 지 2년 만에 이 같은 성과를 거둬 관심을 모았다. 특히 코로나19로 인해 대외 환경이 어려운 상황에서 거둔 성과라는 점에서 더욱 높이 평가받고 있다. 1978년 세화수산으로 시작한 세화씨푸드는 각종 수산물을 가공해 판매하다 1980년대부터 김 제품에 집중해 지금은 미국, 유럽, 캐나다, 일본 등 세계 100여 개국에 스낵김, 김부각 등 20종이 넘는 김 제품을 수출하고 있다. 전체 생산되는 제품의 95 %가 수출용이다. 이와 함께 최근 전남 장흥군에 대규모 공장을 신설한 세화씨푸드는 내년부터 공장을 본격 가동하고 낙동김과 무산김 등을 활용해 신제품을 개발, 생산하는 등 2000만 달러 수출의 탑 성과도 달성한다는 계획이다. 이를 위해 미국과 유럽의 유기농 인증을 받은 것은 물론, 할랄인증(무슬림이 먹거나 사용할 수 있는 식품에 부여하는 인증) 획득에 이어 코셔인증(유대교 율법에 따른 절차를 거친 식품에 부여하는 인증)도 준비하고 있다. 배 동문은 “다른 수산 자원은 대부분 한정돼 있지만 김은 원자재부터 생산까지 국내에서 할 수 있는 자원이다. 코로나19로 어려운 상황에서도 경쟁력 있는 김 제품을 연구 개발해 경제 발전에 보탬이 되고 싶다.”라고 말했다. 배 동문은 부경대의 전신 중 하나인 부산수산대 수산경영학과를 1971년 졸업하고, 1974년 같은 학과 석사학위를 받았다. 철탑산업훈장, 부산산업대상 기술대상 등을 수상했고, 현재 한국수산무역협회장을 맡고 있다. <부경투데이> Bae Ki-il, an alumnus of Pukyong National University (age 75, entered Fisheries Management Department in 1964), is drawing attention for his outstanding achievements in the fishery industry. Sehwa Seafood, which is a seafood processing company in Busan, chaired by Mr. Bae, was awarded the ’10-Million-Dollar Export Monument Award ($10 Million Export Tower)’ on the 57th Trade Day. The ’Trade Day’ (5th, Dec.) award is hosted by the Korea International Trade Association sponsored by the Ministry of Trade, and annually selects and rewards companies that have contributed to developing overseas markets and increasing exports. Sehwa Seafood attracted attention with such achievements two years after receiving the 5 million dollar export tower in 2017. Especially, it is highly evaluated for its achievements in the current situation where the external environment is difficult due to COVID-19. Sehwa Seafood, which started as Sehwa Fisheries in 1978, has processed and sold various aquatic products, and has been focusing on seaweed products since the 1980s. Currently, more than 20 types of seaweed products such as snack seaweed and seaweed are exported to more than 100 countries around the world, including the United States, Europe, Canada, and Japan. 95% of all products are for export. Along with this, Sehwa Seafood, which recently opened a large-scale factory in Jangheung-gun, Jeollanam-do, plans to start full-scale operation from next year and it has a plan to achieve the top performance of exports of 20 million dollars by developing and producing new products using Nakdong seaweed and Musan seaweed. For this plan, the comany is preparing not only organic certifications in the US and Europe, but also Kosher certification (Certification given to foods that have undergone procedures in accordance with Jewish law) following Halal certification (Certification given to food that Muslims can eat or use). Mr. Bae said, "Most other fishery resources are limited, but seaweed is a resource that can be made domestically from raw materials to production. Even in difficult situations due to COVID-19, we want to contribute to economic development by researching and developing competitive seaweed products." Mr. Bae graduated from the Fisheries Management Department of Pukyong National University (Formerly known as National Fisheries University of Busan) in 1971 and received a master’s degree in the same department in 1974. He was awarded the Order of Industrial Service Merit and the Grand Prize in technology section of Busan Industrial, and is currently the Chairman of the Korea Fishery Trade Association (KFTA). <Pukyong Today> |