5천만원 쾌척한 교수님의 마음(A warmhearted professor's 50 million won donation) | |||
작성자 | 대외협력과 | 작성일 | 2022-05-23 |
조회수 | 616 |
5천만원 쾌척한 교수님의 마음(A warmhearted professor's 50 million won donation) | |||||
대외협력과 | 2022-05-23 | 616 |
식품공학 원로 장동석 부경대 교수, 모교에 5천만 원 쾌척
- 식품공학 인재 양성과 대학 발전 위해 기부
△ 장동석 명예교수(왼쪽)가 장영수 총장(오른쪽)에게 발전기금을 전달하고 기념촬영하고 있다. ⓒ사진 이성재(대외홍보팀)
국내 식품공학 분야의 원로인 장동석 부경대학교 명예교수(82)가 이 분야 인재 양성과 부경대 발전을 위해 써달라며 사재 5천만 원을 쾌척했다.
부경대는 23일 오전 대학본부 3층 총장실에서 장동석 명예교수와 장영수 총장 등이 참석한 가운데 발전기금 전달식을 열었다.
장 교수는 이날 장영수 총장에게 5천만 원을 전달하며 “우리나라 식품공학 분야 인재 양성의 요람인 부경대가 앞으로도 훌륭한 미래인재를 키우는 데 작은 보탬이 되길 바란다.”라고 밝혔다.
부경대의 전신 부산수산대를 졸업한 장 교수는 국립수산진흥원에서 근무하다 모교 식품공학과 교수로 부임했다. 그는 30여 년간 후학 양성과 학문 발전에 힘써왔으며 지난 2005년 정년퇴임했다.
장 교수는 한국식품위생안전성학회 회장을 비롯 한국수산학회 회장, 한국수산해양과학협회 회장, 한국 HACCP 연구회 회장 등을 역임했고, 한국과학기술한림원 회원이자 대한민국학술원 종신회원으로서 우리나라 수산식품위생 분야 대표 학자로 인정받고 있다.
장 교수는 “퇴임 이후에도 학교가 발전하는 소식을 계속 접하면서 자부심과 애교심이 커져 기부를 생각해오다 이렇게 실천할 수 있게 돼 기쁘다.”라며, “부경대가 지역과 국가를 대표하는 대학으로 발전하는 데 작은 보탬이 되면 좋겠다.”라고 말했다.
장영수 총장은 “우리 모두의 스승이신 교수님의 마음을 이어받아 저를 비롯한 구성원 모두 힘을 모아 학교를 더욱 발전시켜나갈 수 있도록 노력하겠다.”라고 말했다. <부경투데이>
△ 발전기금 전달식 참석자들이 단체 기념촬영하고 있다.
Veteran prof. Jang Dong-Seok of food science & technology at PKNU made a big donation of 50 million won to his alma mater
- the donation made for the development of talents in food engineering and the academic development
Jang Dong-Seok (age 82), an emeritus professor at Pukyong National University, a veteran in the food engineering in Korea, donated 50 million won at his own expense to nurture talents in this field and to use it for the development of Pukyong National University.
In the morning of the 23rd, Pukyong National University held a development fund delivery ceremony in the president's office on the 3rd floor of the administration building with professor Jang Dong-Seok and President Jang Young-Soo.
Professor Jang delivered 50 million won to President Jang Young-Soo on the same day and said, "I would be happy if my donation could be of even a small contribution to Pukyong National University, the cradle of nurturing food engineering talents in Korea, in nurturing talented people for the future."
After graduating from the National fisheries university of Busan, the former of Pukyong National University, Professor Jang worked at the National institute of fisheries science before being appointed as a professor in the Department of food science and technology at his alma mater.
Professor Jang has served as the president of the Korean society of food hygiene and safety, the president of the Korean society of fisheries and aquatic science, the president of the institute of marine science & technology promotion, and the president of the Korean HACCP Research Society, as a member of the Korean academy of science and technology and a lifetime member of the National academy of sciences, he is recognized as a representative scholar in the field of seafood hygiene in Korea.
Professor Jang said, "Even after retirement, whenever I heard the news about the good news on my alma mater, my love and pride for the school grew and I thought about donating, and I am happy that I finally made it," he added, "It would be great if my donation could be a small help to the development of Pukyong National University as a university that represents the region and the country."
President Jang Young-Soo said, "I will do my best to inherit the school spirit of professor Jang, who is the professor of all of us, and to develop the university further by gathering the strength of all members including myself." <Pukyong Today>