지역과 함께 '블루푸드' 전문인력 키운다(Training experts in 'blue food' together with local community) | |||
작성자 | 대외협력과 | 작성일 | 2024-03-21 |
조회수 | 375 |
지역과 함께 '블루푸드' 전문인력 키운다(Training experts in 'blue food' together with local community) | |||||
대외협력과 | 2024-03-21 | 375 |
국립부경대·부산시·KMI 등 블루푸드 생태계 구축 ‘맞손’
- 19일 지·산·학 협력체계 구축 업무협약 체결
△ (왼쪽부터) 김형균 부산테크노파크 원장, 백형희 한국식품연구원장, 한국푸드테크협의회 이기원 회장, 박형준 시장, 장영수 국립부경대 총장, 한국해양수산개발원 조정희 부원장이 기념촬영을 하고 있다.
국립부경대학교(총장 장영수)가 지역, 산업계 등과 협력 네트워크를 구축하며 블루푸드테크산업 육성에 나섰다.
국립부경대는 3월 19일 오후 부산시티호텔 3층 컨퍼런스홀에서 부산시, 한국해양수산개발원(KMI), 한국식품연구원, (사)한국푸드테크협의회, (재)부산테크노파크 등 유관기관과 ‘블루푸드테크산업 생태계 조성을 위한 업무협약’을 체결했다.
수산식품을 지칭하는 블루푸드는 식품으로서 수산물의 우수한 영양학적 가치와 생산과정 중 탄소 발생이 적다는 환경적 가치가 강조된 용어로, 수산식품의 소비, 유통, 생산 전 과정에 인공지능, 로봇, 바이오 등 첨단 기술을 적용한 것을 블루푸드테크라고 한다.
국립부경대 등 기관들은 이번 협약으로 수산식품 분야 기업에 대한 푸드테크 기술 접목과 지역을 기반으로 한 블루푸드테크 육성을 위해 관계기관 간 거버넌스 및 지산학 협력 네트워크 구축에 나선다.
이를 위해 △블루푸드테크산업 생태계 조성 및 지·산·학 협력체계 구축 △블루푸드테크 기술 공동연구 및 프로그램 개발 협력 △블루푸드테크 분야 신기술 및 글로벌 트랜드 자문 및 정보 공유 △블루푸드테크 기반 수산식품기업의 육성을 위한 행정·재정·기술적 지원 △블루푸드테크 산업의 저변확대를 위한 학술대회 및 전시회 등의 협력에 힘쓰기로 했다.
국립부경대는 이번 협약으로 지산학 협력을 비롯해 블루푸드테크에 특화한 교육프로그램 운영을 통한 맞춤형 전문인력 양성과 산업화 지원 등에 나설 계획이다.
부산시는 기업육성과 산업인프라 조성, 네트워크 운영 등 행정지원 분야를 맡고, 한국해양수산개발원은 블루푸드테크 정책연구와 수산식품산업 활성화 및 산업화 지원을 맡는다.
한국식품연구원은 푸드테크 연구 및 산업화 지원을, 한국푸드테크협의회는 연구, 정책과제 개발, 저변확대에 나서고, 부산테크노파크는 지산학 협력과 정책사업 기획 및 운영, 산업화를 지원한다.
한편 이날 협약식에 이어 블루푸드테크산업 육성을 위한 차세대경영인 기업간담회도 열렸다. <부경투데이>
PKNU, Busan, and KMI join hands to build a blue food ecosystem
- on the 19th, a business agreement signed to establish a cooperative framework among government, industry, and academia for collaboration
Pukyong National University (President Jang Young-Soo) has embarked on fostering the blue food-tech industry by establishing cooperative networks with the local community and industry.
On March 19th in the afternoon, Pukyong National University, along with relevant organizations such as the Busan metropolitan city, Korea maritime institute (KMI), Korea food research institute, Korea food-tech association, and Busan techno park, signed a business agreement at the conference hall on the 3rd floor of Busan city hotel, to establish an ecosystem for the blue food-tech industry.
Blue food, referring to seafood, is a term that emphasizes the nutritional value of seafood and its low carbon footprint in the production process, highlighting its environmental importance, while blue food-tech involves applying advanced technologies like AI, robotics, and biotech in seafood consumption, distribution, and production processes.
With this agreement, institutions including Pukyong National University will initiate governance among relevant agencies and establish a network of collaboration between local communities, industries, and academia to foster blue food-tech based on the integration of food technologies into seafood businesses and regional development.
Pukyong National University is resolved to foster the blue food-tech industry ecosystem by establishing collaborative frameworks among government, industry, and academia, including joint research, expertise sharing, and support for seafood companies, while also actively participating in academic conferences, exhibitions, and other activities to broaden the industry's reach.
Pukyong National University plans to engage in customized professional workforce development and industrial support through specialized education programs tailored to blue food-tech, in addition to fostering cooperation among government, industry, and academia through this agreement.
Busan city is responsible for administrative support areas such as fostering businesses, creating industrial infrastructure, and operating networks, while the Korea maritime institute is tasked with policy research on blue food-tech and supporting the activation and industrialization of the seafood industry.
The Korea food research institute is responsible for food-tech research and supporting industrialization, while the Korea food-tech association is involved in research, developing policy tasks, and expanding the industry's reach, Busan techno park supports collaboration between government, industry, and academia, as well as planning and operating policy projects and supporting industrialization.
Following the agreement ceremony on this day, a corporate meeting among next-generation business leaders was also held to promote the development of the blue food-tech industry. <Pukyong Today>